Naujausi straipsniai

Pagrindiniai vestuvių simboliai ir jų reikšmės

Vestuvės yra viena iš seniausių ir didžiausių šeimos švenčių.  Laikui bėgant vestuvinės tradicijos, tokios kaip torto pjaustymas, apsikeitimas žiedais tapo šios šventės dalimi. Apžvelgsime pačius populiariausius simbolius, bei tradicijas, kurios populiarios dar ir šiais laikais.

Puokštė

Vestuvinė puokštė siekia Romos laikus, kai jaunosios nešdavosi puokštę laukinių žolelių, o ne gėlių. Buvo manoma, kad kvapas atbaidys piktąsias dvasias. Žinoma tuo pačiu tokiu būdu buvo bandoma paslėpti kūno kvapą, nes anais laikas žmonės prausdavosi ne taip dažnai, kaip šių laikų žmonės.

Na, o Viktorijos laikais tokio tipo puokštes pakeitė gėlės, kurios simbolizuodavo moteriškumą, meilę ir vaisingumą. O štai kaspinas, kuriuo buvo rišama puokštė simbolizavo vienybę ir darną.

Šiais laikais viskas kur kas paprasčiau, nuotakos puokštes renkasi, pagal stilių, charakterį, ar to laiko tendencijas. 

Vestuviniai žiedai

Vestuvinių žiedų šiais laikais yra įvairių ir įvairaus metalo, žinoma populiariausi yra pagaminti iš aukso. Vestuviniai žiedai yra senovinė tradicija, kuri menama, net iš senovinio Egipto laikų. Kaip ir tais laikais taip ir šiais, jaunavedžiai apsikeičia žiedais, kaip meilės simboliu. Vestuvės užbaigiamos apsikeitimu žiedais.

Ilgą laiką vestuvinį žiedą nešiojo tik moterys, kad parodytų šeimyninę padėtį vyrams išvykus į karą. Po pasaulinių karų viskas pasikeitė, žiedus labiau pradėjo nešioti ir vyrai.

Jaunikio puokštelė

Nedidelė puokštelė, arba gėlė segama ant jaunikio švarko atlapo. Senais laikais gėles maišydavo su žolelėmis, buvo tikima, kad atbaido piktąsias dvasias, kurios gali bandyti atitraukti nuo jaunosios, bei žinoma, saugo nuo ligų ir suteikia malonų kvapą. Šiais laikais, tai labiau kaip aksesuaras. 

Lydėjimas iki altoriaus

Senesniais laikais sutartos santuokos būdavo gan įprastas reiškinys, būdavo baiminamasi, kad jaunikis gali atsisakyti, išsigąsti, ar įvyks kas nors nenumatyta. Kai dukrą lydėdavo tėvas, jaunikis būdavo ramesnis. Tuo pačiu tėvas perduodavo savo dukrą į kito vyro rankas.  Šiais laikais, tai nėra taip svarbu, neretai jaunąją iki altoriaus palydi, mama, sesuo, ar tiesiog draugė. Pavyzdžiui, pora neturės paukščiukų, jeigu jie ,,nemyli‘‘ vienas kito.

Balandžiai

Daugelis porų po įžadų paleisdavo balandžius, kaip amžinos meilės ir ištikimybės simbolį, nes balandžiai draugauja amžinai. Tame yra tiesos, viena balandžių augintoja teigė, jog jeigu pora balandžių "nemyli" vienas kito, jie niekada neturės paukščiukų, žinoma, įmanoma juos suporuoti dirbtinai laikant uždarytus, bet ir paukščiukai būna silpnesni ir tėvų rūpestis ne toks. Būdavo paplitusių daug prietarų apie balandžius, pvz.: jei pora pamatys vestuvių dieną porelę balandžių, jų santuoką truks amžinai.

Paskelbta: Šeimos šventės

Palikti komentarą

Sekite mus Facebook'e