Naujausi straipsniai

Velykų stalo papuošimai

Velykos

Šv. Velykos yra seniausia ir pati svarbiausia krikščionių šventė. Šią dieną yra minimas Kristaus prisikėlimas iš mirusiųjų, kuris prisikėlė po nukryžiavimo. Velykų data nėra pastovi, ji nustatoma pagal mėnulio kalendorių. Šventė švenčiama pirmąjį sekmadienį po pirmos pavasario pilnaties. Taip data nustatoma dar nuo 325 metų.

Lietuvių papročiai

Žmonės tikėjo, kad Velykų naktį vaikšto Velykų bobutė, kuri dėdavo kiaušinius ant palangės, arba lovos. Kiaušiniai Velykų papročiuose buvo labai svarbi detalė, jie simbolizavo gyvybės atsiradimą, atgimstančią gamtą pavasarį. Velykų pusryčiai visada prasidėdavo nuo kiaušinių daužymo ir valgymo. 

Visoje Lietuvoje paplitęs paprotys daužyti kiaušinius, mušant vieną į kitą. Taip pat labai populiaru ridenti kiaušinius ir bandyti pataikyti į priešininko, kad sumušti. 

Antrą dieną jaunimas eidavo velykauti po namus pas kaimynus ir gimines.

Velykų stalo dekoracijos

Kadangi niekas neįsivaizduoja Velykų  be kiaušinių, vienas iš pagrindinių stalo aksesuarų kiaušiniai. Kiaušiniai dažomi įvairiausiais būdais, tiek, rankomis tiek įvairiausiais būdas pasitelkiant natūralias priemones, tokias kaip gėlytės, žolė, medžių lapai, svogūnų laiškai. Šiais laikais dažymui galima įsigyti valgomųjų dažų šiam procesui, senais laikais žmonės viską imdavo iš gamtos.

Šiais laikais yra įvairių formų stovelių kiaušiniams, kurie dar labiau paryškina margučių spalvas.

Kiaušinių stovas "Vijoklis"  Velykinis krepšelis "Velykinis" 

Velykinių kiaušinių kibirėlis  Kiaušinių stovas "Tortas"  

Velykinių kiaušinių stovas ""

Gražių ir jaukių artėjančių Šv. Velykų jums ir jūsų artimiesiems. Nesvarbu kiek kiaušinių bus ant jūsų stalo, svarbiausia, kad prie stalo sėdėtų visi artimiausi jūsų žmonės - šeima, draugai.

Palikti komentarą

Sekite mus Facebook'e